در سالهای گذشته، تلاش برای آسانسازی ازدواج جوانان و جوانسازی جمعیت، بهطور جدی در دستور کار دولت قرار گرفته است. افزایش مبلغ وام ازدواج در سال ۱۴۰۳، یکی از اقدامات دولت در راستای عملی کردن ازدواج آسان است.این وام، فرصتی ارزشمند را برای شروع زندگی مشترک در اختیار زوجهای جوان قرار میدهد.
کارمزد پایین و شرایط بازپرداخت استثنایی، از جمله دلایل محبوبیت وام ازدواج هستند. البته دولت برای تشویق نسل جوان به تشکیل خانواده، تحت شرایط سنی خاصی مبلغ این وام را افزایش میدهد. در این مطلب درباره شرایط دریافت وام ازدواج در سال جدید، مدارک موردنیاز، نحوه بازپرداخت و مدت انتظار برای گرفتن وام صحبت میکنیم.
وام ازدواج برای جوانان؛ فرصتی برای تشکیل خانواده و خرید جهیزیه
وام ازدواج در تامین هزینههای اولیه زندگی مثل اجاره منزل، خرید جهیزیه و برگزاری مراسم به زوجهای جوان کمک میکند. مزایای مهم این وام، سود پایین (کارمزد ۴درصدی وام)، مهلت بازپرداخت طولانی و دوره تنفس یک ماهه تا شروع پرداخت اقساط است. علاوه بر این، زوجهایی که شرایط سنی خاصی داشته باشند یا فرزند ایثارگر باشند هم میتوانند وام بیشتری دریافت کنند.
اگرچه مقدار این وام با توجه به قیمت کالاهای خانه و تورم فعلی، خیلی بالا نیست؛ اما با کمی هوشمندی، میتوانید بخش زیادی از هزینههای خود را تامین کنید. برای مثال شما میتوانید بعد از دریافت وام ازدواج، بخشی از آن را به خرید اقساطی جهیزیه یا سرمایهگذاری در طلا بهمنظور پسانداز اختصاص دهید و یا حتی طلا قسطی بخرید.
وام ازدواج به چه کسانی تعلق میگیرد؟ شرایط وام ازدواج
برای دریافت وام ازدواج، باید شرایط زیر را داشته باشید:
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- سن دختر حداقل ۱۳ و پسر حداقل ۱۵
- ثبت رسمی و دفتری ازدواج
- تابعیت ایران
- تاریخ ثبت ازدواج بعد از یک فروردین ۱۳۹۹
- دارای کارت ملی موقت یا دائم ایران
- دارای کد پستی محل سکونت
شرایط وام ازدواج اقلیتهای دینی
اقلیتهای دینی نیز میتوانند وام ازدواج بگیرند؛ اما به شرطی که عقد آنها توسط مراکز اقلیتهای دینی مورد تایید جمهوری اسلامی ایران ثبت شده باشد. این مراکز بهجای عقدنامه، اقرارنامه معادل آن را در اختیار زوج قرار میدهند.
آیا کارت پایان خدمت برای دریافت وام ازدواج لازم است؟
برخلاف خیلی از وامهای بانکی، شرایط گرفتن وام ازدواج بدون کارت پایان خدمت بسیار آسان است. طبق قانون تسهیلات قرضالحسنه ازدواج، این وام از حکم موضوع ماده (۱۰) قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۱۳۶۳/۷/۲۹ مستثنی است. این بدان معناست که برای گرفتن وام ازدواج، هیچ نیازی به کارت پایان خدمت ندارید. پس افرادی که سربازی نرفتهاند هم میتوانند وام ازدواج را بگیرند.
شرایط وام ازدواج ایرانیان خارج از کشور
ایرانیهای ساکن خارج کشور هم میتوانند در سال ۱۴۰۳ وام ازدواج بگیرند. البته شرط اولیه دریافت این وام، آن است که گواهی ازدواجشان توسط سفارت جمهوری اسلامی در آن کشور و همراه با مهر کنسولگری ایران صادر شده باشد.
آیا وام ازدواج به همه تعلق میگیرد؟
این وام به همه افراد متاهلی که شرایط گفتهشده را دارند، تعلق میگیرد. فقط افرادی که قبلا وام ازدواج گرفتهاند، دیگر نمیتوانند برای دریافت آن درخواست دهند. در واقع به هر متقاضی فقط یک بار این وام پرداخت میشود.
وام ازدواج مجدد
در صورتی که فرد متقاضی وام، در ازدواجهای قبلی خود وام ازدواج نگرفته باشد، میتواند برای دریافت تسهیلات اقدام کند.
شرایط دریافت وام ازدواج؛ تا چند سال بعد از عقد میتوان وام گرفت؟
طبق قانون، مهلت دریافت وام ازدواج از تاریخ عقد، فقط ۳ سال است؛ بنابراین همه افرادی که عقد رسمی آنها از تاریخ ۱ فروردین ۱۳۹۹ به بعد ثبت شده است، میتوانند وام ازدواج ۱۴۰۳ را دریافت کنند.
مبلغ وام ازدواج چقدر است؟
در حالت کلی، به هرکدام از زوجها متقاضی وام، ۳۰۰میلیون تومان (در مجموع ۶۰۰میلیون تومان) تسهیلات اعطا میشود. ولی این مبلغ تحت شرایط خاصی، افزایش مییابد.
مبلغ وام ازدواج فرزند ایثارگر؛ مزایای کارت ایثارگری برای وام ازدواج
اگر یکی از افراد متقاضی وام، جزء افراد یا خانوادههای ایثارگر باشند، مبلغ وام ازدواج آنها دو برابر (۶۰۰میلیون تومان) میشود. بنابراین زوج متقاضی، در مجموع ۱میلیارد و ۲۰۰میلیون تومان وام میگیرد.
افراد ایثارگر مشمول افزایش وام ازدواج، عبارتاند از:
- خود جانبازان یا آزادگان
- فرزندان جانبازان یا آزادگان
- فرزندان شاهد
همچنین در صورتی که وضعیت متقاضیان وام ازدواج دارای شرایط زیر، از طریق وبسرویس بانک و بنیاد شهید احراز شود، آنها هم میتوانند وام ازدواج دریافت کنند:
- خانواده شاهد (شامل پدر، مادر، همسر یا فرزند شهید، مفقودالاثر یا اسیر)
- خانواده ایثارگر (شامل همسر، فرزند و والدین جانبازان و آزادگان)
- خانواده تحت تکفل جانبازان یا آزادگان فوتشده مشمول این قانون
قوانین دریافت وام ازدواج برای ایثارگران و خانوادههای آنها، با سایر افراد تفاوتی ندارد. برای مثال این گروه از افراد هم در صورتی که در گذشته وام ازدواج گرفته باشند، دیگر نمیتوانند برای دریافت مجدد آن درخواست دهند.
مبلغ وام ازدواج برای سنهای مختلف در سال ۱۴۰۳؛ وام بیشتر برای جوانترها
در راستای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، به زوجهایی که سن ازدواج آنها برای داماد زیر ۲۵ سال و برای عروس زیر ۲۳سال باشد، ۳۵۰میلیون تومان وام ازدواج قرضالحسنه تعلق میگیرد. بنابراین در مجموع ۷۰۰میلیون تومان وام به زوج متقاضی پرداخت میشود.
همچنین در صورتی که یکی از زوجین عضو خانوادههای ایثارگر باشند، مبلغ وام ازدواج هرکدام از آنها ۷۰۰میلیون تومان میشود؛ بنابراین در مجموع ۱میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان وام به زوج پرداخت میشود.
ارائهدهندگان وام ازدواج؛ کدام بانکها وام ازدواج میدهند؟
تقریبا تمام بانکها تسهیلات وام ازدواج ۱۴۰۳ را به متقاضیان ارائه میکنند. این بانکها عبارتاند از:
- بانک ملت
- بانک رفاه کارگران
- بانک مسکن
- بانک سپه
- بانک کشاورزی
- بانک ملی ایران
- بانک تجارت
- بانک صادرات ایران
- پست بانک ایران
- بانک پارسیان
- بانک سامان
- بانک قرض الحسنه مهر ایران
- بانک گردشگری
- بانک دی
- بانک قرض الحسنه رسالت
- بانک کارآفرین
- بانک توسعه تعاون
- بانک ایران زمین
- بانک پاسارگاد
- بانک آینده
- بانک اقتصاد نوین
- موسسه اعتباری ملل
- بانک شهر
- بانک سینا
- موسسه اعتباری نور
- بانک توسعه صادرات
- بانک مشترک ایران و ونزوئلا
- بانک خاورمیانه
- بانک سرمایه
روش ثبتنام و مراحل گرفتن وام ازدواج ۱۴۰۳
قدم اول:
برای دریافت وام ازدواج ۳۰۰میلیونی، در اولین قدم باید در سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج (لینک سایت: ve.cbi.ir) ثبتنام کنید. بعد از ثبتنام، باید فرمهای درخواست را تکمیل کنید. (توجه کنید که برای ثبت درخواست کامل، هرکدام از زوجها باید جداگانه فرم را پر کنند.)
قدم دوم:
بعد از تکمیل فرمها، سایت یک کد رهگیری ۱۰ رقمی را در اختیار متقاضی وام قرار میدهد. بعد از دریافت کد، متقاضی باید مجددا به سامانه مراجعه کند تا نتیجه تعیین شعبه بانک را برای دریافت وام ازدواج مشاهده کند.
قدم سوم:
بعد از تعیین شعبه، زوج متقاضی وام با در دست داشتن مدارک لازم برای وام و کد رهگیری خود، باید به شعبه بانک مراجعه کرده و مراحل بعدی درخواست را پیگیری کنند.
مهلت درخواست وام ازدواج
بعد از دریافت کد رهگیری و تعیین شعبه، متقاضیان حداکثر ۱۲ روز کاری فرصت دارند تا با مدارک خود به شعبه بانک مراجعه کنند. بعد از پذیرش توسط بانک نیز، فرصت حداکثر ۶۰روزه برای تکمیل مدارک به متقاضیان داده میشود. اگر طی این مدت مدارک تکمیل نشود، نام متقاضی از صف درخواست وام ازدواج حذف میشود.
شرایط ضامن وام ازدواج
شرایط ضامن، بسته به قوانین داخلی هر بانک متفاوت است. برای مثال ممکن است یک بانک، فقط ضامنی را قبول داشته باشد که کارمند دولت است و رتبه اعتباری بالایی دارد. رتبه اعتباری بالا به مواردی مثل نداشتن چک برگشتی، پرداخت بهموقع اقساط وامها و نداشتن دیرکرد یا جریمه اقساط وابسته است.
طبق قانون بانک مرکزی، فقط یک ضامن برای وام ازدواج کافی است؛ اما ممکن است برخی شعب، بیشتر از یک ضامن را برای ارائه وام لازم بدانند. به گفته مدیر اعتبارات بانک مرکزی، این درخواست از سوی شعب تخلف است و متقاضیان میتوانند این تخلف را با شماره تلفن ۲۷۰۶ (سامانه بانک مرکزی) در میان بگذارند.
مدارک وام ازدواج در سال ۱۴۰۳
بهتر است قبل از مراجعه به شعبه، مدارک لازم را آماده و مرتب کنید. برای اینکه این فرایند سریعتر انجام شود، میتوانید به بانک مراجعه کرده و فهرست مدارک موردنیاز را از کارمند بانک دریافت کنید.
معمولا مدارکی که برای گرفتن وام ازدواج به آنها احتیاج دارید، عبارتاند از:
- اصل سند ازدواج
- اقرارنامه معتبر معادل سند ازدواج برای اقلیتهای دینی
- گواهی ثبت رسمی ازدواج ممهور به مهر کنسولگری ایران برای افراد ساکن خارج از کشور
- اصل شناسنامه هر دو زوج
- اصل کارت ملی هر دو زوج (موقت یا دائم)
- اصل و کپی شناسنامههای ضامنها
- کدپستی ۱۰رقمی و آدرس محل سکونت
- کد رهگیری ۱۰رقمی
مدارک لازم برای ضامن وام ازدواج
مدارک لازم برای ضامن وام ازدواج عبارتاند از:
- اصل و کپی اجارهنامه یا سند ملکی و یکی از قبوض
- گواهی کسرازحقوق (کارمند دولت)
- گواهی اشتغالبهکار و فیش حقوقی در سربرگ رسمی و ممهور به مهر شرکت (کارمند شرکت خصوصی)
- پروانه کسب (ضامن کاسب)
- حکم بازنشستگی و گواهی کسرازحقوق (ضامن بازنشسته)
- اصل و کپی صفحات اول و دوم شناسنامه
- اصل کارت ملی (موقت یا دائم)
- مدارک اعتبارسنجی مالی (مثل پرینت گردش حساب کلیه حسابهای بانکی یا گواهی اعتبارسنجی)
سفته برای وام ازدواج؛ شرایط دریافت وام ازدواج بدون ضامن
طبق آنچه که در سامانه رسمی تسهیلات ازدواج ذکر شده است، دریافت وام ازدواج با اعتبارسنجی و سفته نیز امکانپذیر است. همچنین در این سامانه، سهام عدالت و حساب یارانه فرد متقاضی یا اعضای خانواده درجه یک او نیز بهعنوان وثیقه وام ازدواج، قابلقبول ذکر شده است.
با همه اینها، اکثر بانکها برای ارائه وام، نیاز به ضامن دارند. در واقع نوع وثیقه برای وام ازدواج، پیرو قوانین داخلی بانکهاست.
مدت زمان انتظار برای دریافت وام ازدواج؛ چرا وام ازدواج دیر پرداخت میشود؟
زمان پرداخت وام، به میزان اعتبار و سهمیه شعبه بانک و همچنین تعداد افراد در صف انتظار برای دریافت وام بستگی دارد. گفته میشود که وام ازدواج باید طی ۱۰ روز بعد از تکمیل مدارک، به حساب متقاضیان واریز شود؛ ولی در عمل این اتفاق نمیافتد.
برای مثال طبق گزارشهای بانک مرکزی، در زمستان ۱۴۰۲، فقط ۵۴درصد متقاضیان توانستند این وام را دریافت کنند و ۴۶درصد دیگر، در صف انتظار قرار گرفتند. این در حالی است که تعداد متقاضیان نیز روزبهروز افزایش مییابد.
(منبع: پیشخوان، به نقل از روزنامه خراسان)
بازپرداخت وام ازدواج ۱۴۰۳؛ اقساط بلندمدت با شرایط استثنایی
وام ازدواج از جمله وامهای قرضالحسنه است. این وامها بهره ندارند و فقط کارمزد ۴درصدی بهصورت سالیانه روی آنها کشیده میشود.
مدت بازپرداخت
مدت بازپرداخت وام ازدواج، ۱۰ساله (اقساط ۱۲۰ماهه) است. بازپرداخت اقساط از یک ماه بعد از واریز آن به حساب متقاضیان شروع میشود.
اقساط وام ازدواج
مبلغ قسط وام ازدواج برای گروههای مختلف بهصورت زیر است:
- وام ۳۰۰میلیونی: ماهانه ۲میلیون و ۷۲۷هزار تومان (برای هر نفر، در مجموع برای دو نفر مبلغ ۵میلیون و ۴۵۴هزار تومان)
- وام ۳۵۰میلیونی زوجهای جوانتر: ماهانه ۳میلیون و ۱۸۱هزار تومان (برای هر نفر، در مجموع برای دو نفر مبلغ ۶میلیون و ۳۶۲هزار تومان)
اقساط وام ازدواج ۱۴۰۳ در ماههای استثنایی
کارمزد ۴درصدی وام ازدواج، در اولین ماه هر دوره سالانه دریافت میشود؛ بنابراین زوجها باید در ماه اول، سیزدهم، بیستوپنجم، سیوهفتم و … کارمزد پرداخت کنند. در واقع اولین ماه هر سال از دوره دهساله بازپرداخت را «ماه استثنایی» مینامند. طبق این قانون، مبلغ قسط وام ازدواج در ماههای استثنایی بهصورت زیر است:
- ماه اول: ۱۲میلیون تومان
- ماه سیزدهم: ۱۰میلیون و ۸۰۰هزار تومان
- ماه بیستوپنجم: ۹میلیون و ۶۰۰هزار تومان
- ماه سیوهفتم: ۸میلیون و ۴۰۰هزار تومان
لازم است یادآوری کنیم که این اعداد، مبلغ قسط وام برای یک نفر است؛ بنابراین اگر هم عروس و هم داماد وام را بگیرند، این مبالغ دو برابر میشوند.
وام ازدواج فرزندان بازنشستگان
علاوه بر وام ازدواج ۳۰۰میلیونی، صندوق بازنشستگی کشوری نیز تسهیلات ازدواج را به فرزندان بازنشستگان و فرزندان افراد وظیفهبگیر (همسر) ارائه میکند. این وام به فرزندانی که بعد از تاریخ یک فروردین ۱۳۹۸ ازدواج کرده باشند، اعطا میشود.
مبلغ این وام ۳۵میلیون تومان است و به حساب بانک صادرات فرد بازنشسته (حساب متصل به سیستم احکام برای دریافت حقوق بازنشستگی) واریز میشود.
بازپرداخت اقساط این وام ۳۶ماهه و با کارمزد سالیانه ۴درصد است. این وام فقط به ازدواج اول فرزندان تعلق میگیرد. همچنین دریافت آن فقط یک بار امکانپذیر است. برای ثبت درخواست وام ازدواج فرزندان بازنشستگان، از تاریخ صدور حکم باید حداقل یک سال گذشته باشد.
جمعبندی
مبلغ وام ازدواج در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته و به مبلغ ۳۰۰میلیون تومان رسیده است. البته این وام برای زوجهای جوانتر (داماد زیر ۲۵سال و عروس زیر ۲۳سال) بیشتر و به مبلغ ۳۵۰میلیون تومان است. همچنین وام ازدواج به خانوادههای ایثارگر، دو برابر پرداخت میشود.این وام قرضالحسنه است و به دلیل مدت بازپرداخت طولانی و نداشتن بهره بانکی، تسهیلات فوقالعادهای برای ازدواج آسانتر جوانان است.
شما میتوانید با دریافت وام ازدواج، بخش زیادی از هزینههای ازدواج خود را تامین کنید. البته این وام فقط به افرادی ارائه میشود که قبلا آن را دریافت نکردهاند؛ اما جای نگرانی نیست. حتی اگر قبلا وام ازدواج گرفتهاید و حالا برای ازدواج مجدد یا تامین هزینههای خود به وام دیگری نیاز دارید، میتوانید از امکان خرید قسطی کالا یا خرید اعتباری استفاده کنید.
برای اطلاع از شرایط دریافت وام خرید کالا و مشاهده فروشگاههای طرف قرارداد، به سایت دیجیشهر سر بزنید.